This project is read-only.

Specyfikacja użytkownika

  1. Obsługa kont użytkowników
    1. Rejestracja użytkownika - aby się zarejestrować należy wypełnić formularz zawierający pola obowiązkowe takie jak login, hasło, adres e-mail oraz pola opcjonalne takie jak imię, nazwisko, miejscowość, data urodzenia itp.
    2. Aktywacja konta – na podany przy rejestracji adres e-mail wysyłana jest wiadomość zawierająca link pod który należy się udać aby aktywować konto.
    3. Logowanie - logowanie odbywa się poprzez wpisanie w formularzu logowania nazwy użytkownika oraz hasła.
    4. Przypominanie hasła – w przypadku gdy użytkownik nie pamięta hasła może skorzystać z formularza w którym należy podać adres e-mail użyty podczas rejestracji. Pod wskazany adres e-mail zostanie wysłane hasło do logowania.
    5. Edycja swojego profilu – możliwość aktualizacji danych użytych podczas rejestracji (brak możliwości zmiany loginu oraz adresu e-mail)
    6. Usuwanie konta – usuwanie konta z systemu.
  2. Zarządzanie znajomymi
    1. Wyszukiwanie znajomych – poprzez wypełnienie formularza można wyszukać użytkowników spełniających zadane kryteria. Można także sprawdzić informację o użytkowniku który aktualnie znajduje się na naszej liście znajomych.
    2. Dodawanie znajomych – znajomego można dodać wybierając go na liście zawierającej wyniki wyszukiwania lub wprowadzając w formularzu jego login.
    3. Usuwanie znajomych – można usunąć wybranego użytkownika ze swojej listy znajomych
  3. Prowadzenie rozmów
    1. Rozmowy tekstowe – z użytkownikami z listy znajomych można prowadzić rozmowy tekstowe. W czasie rozmowy tekstowej można korzystać z opcji formatowania tekstu. Wszystkie rozmowy są zapisywane w bezpieczny sposób na serwerze w postaci historii rozmów.
    2. Podgląd wideo – podczas rozmowy z użytkownikiem można włączyć podgląd wideo, rozmówcy pojawi się odpowiedni komunikat, w którym będzie musiał wyrazić zgodę na wysyłanie obrazu z kamery.
  4. Inne
    1. Przeglądanie historii rozmów – możliwość przeglądania historii rozmów tekstowych.
    2. Ustawianie statusu - Będąc zalogowanym użytkownik może ustawić jeden ze statusów – online, busy oraz invisible. Gdy użytkownik jest niezalogowany, lub ma ustawiony status na invisible, znajomi widzą go jako offline.

Last edited Oct 31, 2010 at 8:01 PM by mjetek, version 1

Comments

No comments yet.